От 2017 г. до ДНЕС

Дом за сираци Св. Николай

Първата кампания на „Запази Доброто“ стартира през далечната 2017г., в столичното училище 81 СУ „Виктор Юго.“ Тогава основателката на фондацията е все още ученичка, но това не я спира, заедно с помощта на съучениците си да организира първата си кампания – „Деца помагат на деца.“ Кампанията е насочена към „Дом за сираци Св. Николай.“ Учениците успяват да съберат множество дрехи, играчки, книги и учебни помагала за по-малко от две седмици. С помощта на БНТ учениците успяват да транспортират даренията в Нови хан и да зарадват живеещите в дома. Щастието в очите на децата мотивира Илияна да продължава каузата си.

ОУ "Христо Ботев"

Годината е 2018, отново наближават Коледните празници, а Илияна и съучениците ѝ търсят възможност да успеят да зарадват все повече изоставени деца. Тогава разбират за ОУ „Христо Ботев“ в село Лопян. В Основното училище преобладават деца от многодетни семейства, чийто финансово положение е изключително затруднено. След разговори с директора на ОУ „Христо Ботев“ става ясно, че децата посещават училище с неподходящи за зимния сезон дрехи и обувки. Тогава за по-малко от месец биват сърани над 50 тона дрехи, обувки, учебни помагала. Включват се дарители от цяла Европа, дори и от Америка.

Сдружение "Бъдеще за децата"

Сдружение „Бъдеще за децата“ подкрепя деца с увреждане и  социално слаби семейства. След направено проучване и комуникация с представители на сдружението, учениците от 81 СУ „Виктор Юго“, разбират че бързо трябва да стартират акция по събиране на дарения. От памперси, проходилки, АМ, биберони до дрехи и обувки за тийнейджъри. Със съдействието на Община Младост, бива осигурено помещение, в което се съхраняват пристигналите дарения. Тогава, отново се включват хиляди дарители и за по-малко от седмица, биват събрани дарения за над 500 нуждаещи се семейства. БНТ отново помага на децата да транспортират даренията до Сдружение „Бъдеще за децата“ в Казанлък.  

Стани таен Дядо Коледа на дете в нужда 2019 - 2023г

Младежите, вече осърдно развиват дейността си и учредяват фондацията под името: „Запази Доброто.“ През 2019г стартира първата кампания „Стани таен Дядо Коледа на дете в нужда“ и се провежда всяка година. Младежите от „Комплекс за социални услуги за деца и лица с увреждания“ пишат писма, адресани до Дядо Коледа, в които описват своите желания. Джуджетата от „Запази Доброто“ оформят всички желания в спретната таблица. За да може всеки желаещ да се включи да избере дете, на което желае да закупи подарък и съответно да се запише до желания подарък. След като всички желания от таблицата бъдат изпълнени, младежите от „Запази Доброто“ влизат в ролята на Дядо Коледа, Снежанка и Джуджетата. Посещават КСУДЛУ в Мездра и раздават подаръците. Готино, нали?

Подари Коледна вечеря на нуждаещ се пенсионер 2019 - 2023г

Тревожен е процента пенсионери, които живеят на прага на бедността. Както всички знаем жителите от Северозападна България имат най-голяма нужда от подкрепа. Именно затова усилията на Фондация „Запази Доброто“ са съсредоточени именно там. През м. Декември доброволците стартират акция по събиране на хранителни продукти от първа необходимост. Боб, леща, ориз, макаронени изделия, консерви, сол, захар и подправки са само част от продуктите в списъка. Благодарение на всички дарители, които се включват в кампанията, доброволците от „Запази Доброто“ успяват да внесат радост и топлина в сърцата на стотици самотни пенсионери.

В помощ на пострадалите в Турция и Сирия

През 2023 година части от държавите Турция и Сирия бяха сполетени от тежки земетресения с жестоки последствия за гражданите. Илияна и доброволците на „Запази Доброто“ взеха каузата присърце и веднага стартираха кампания по събиране на одеяла, дъждобрани, спални чували, палатки, медицински материали, хранителни продукти, фенери/челници, генератори, батерии, външни батерии, прожектори, печки за палатка, памперси и АМ. За радост, стотици дарения бяха събрани за по-малко от 10 дни и бяха готови за отпътуване към нуждаещите се. Благодарение на Ebag бяха осигурени кашони за транспортиране. С любезното съдействие на Каузи.бг беше организиран транспорта към гр. Пловдив, където даренията бяха поети от събирателния пункт на Манол Пейков. Още на следващия ден бяха разпределени към нуждаещите се. Екипът на „Запази Доброто“ изказва специални благодарности към всеки дарител и към Time Heroes за цялото съдействие, което оказаха по време на кампанията.

Купи рокля спаси - живот

С нас се свърза Росица Игова и ни сподели своята история.
Росица е 25 годишно момиче, което за съжаление се изправя пред изпитанията на живота, съвсем сама.

„Нека обясня с точност какво стана. Започна всичко края на август с болки при уриниране и кръв при уриниране. Пуснахме изследване и се оказа, че болките в бъбреците и кръвта в урината идват от камъни и бактерия която не е много обичайна за уринарния тракт. Нарича се „клебсиела пневмония“ която с една дума разяжда бъбрека. Мама премина антибиотично лечение 4 пъти с различни медикаменти инжекционно, но няма успех, доцента предложи разбиване с лазер на камъните и продължение на лечението със скъпи медикаменти, за които се налага в момента да продам роклите си.“

За да осигури нужното лечение на своята майка, Росица бе принудена да продаде своите бляскави рокли. Ние разпространихме каузата и не след дълго роклите вече намериха своите нови собственички. А Росица успя да осигури нужното лечение на своята майка.

 

Подари обяд за Великден на пенсионер в нужда

Емоцията, която видяха и изпитаха доброволците през многогодишните Коледни кампании, мотивира създаването на каузата „Подари обяд за Великден на нуждаещ се пенсионер“. Много възрастни хора в България живеят на границата на бедността и имат нужда от хранителни продукти, за да оцелеят. Доброволците на „Запази Доброто“ решиха да помогнат, като съберат хранителни продукти от първа необходимост и ги раздадат на стотици пенсионери в Северозападна България и живущите от КСУДЛУ ( Комплекс за социални услуги за деца и лица с увреждания в гр. Мездра ). Даренията бяха събрани в периода от 3 седмици и на 8-ми Април продуктите и доброволците отпътуваха към Област Мездра. Екипът на „Запази Доброто“ благодари на всеки допринесъл за осъществяването на тази кампания!